Panie z KGW w Kobylnicy Ruskiej promowały podkarpacie na zjeździe delegatów ONZ w Łodzi

W zeszły wtorek, 10 maja miała miejsce inauguracja 33. sesji regionalnej konferencji Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO w Łodzi. Ponad stu delegatów z całej Europy miało możliwość poznać i spróbować regionalną kuchnię podkarpacką przygotowaną przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kobylnicy Ruskiej.

Zeszłoroczny udział Pań w Bitwie Regionów i uzyskanie tytułu ogólnopolskiego finalisty pozwolił członkiniom Koła z Kobylnicy Ruskiej na prezentowanie się nie tylko na arenie lokalnej. Na zaproszenie Ministerstwa Rolnictwa i Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa miały możliwość ponownie spotkać się w Łodzi z pozostałymi finalistami i wspólnie reprezentować kuchnie regionalną Polski.

 - Oczywiście, że jest to dla nas kolejne ogromne wyróżnienie i bez wątpienia szansa, którą mamy zamiar dobrze wykorzystać. Kolejny raz mogłyśmy się spotkać z koleżankami z Wielkiego Finału Bitwy Regionów w Częstochowie a także promować naszą kuchnię pogranicza. Naszych dań mogli spróbować delegaci z całej Europy. - mówi Karolina Witt z KGW w Kobylnicy Ruskiej

Na suto zastawionym stole nie zabrakło dobrze znanych już z festiwali dań takich jak Pieróg gryczany, pielmieni, bałabuchy, wątróbka kresowa, proziaki z masłem z czosnkiem niedźwiedzim czy aromatyczna juszka grzybowa. Zapytaliśmy, co gościom smakowała najlepiej.

- Oczywiście, że wszystko! Odwiedzający byli pod dużym wrażeniem specyfiki kuchni pogranicza – prostej w swoim wykonaniu a niesamowicie smacznej. Proziaki i dodatek w postaci masła z czosnkiem niedźwiedzim, pieróg gryczany czy pielmieni bardzo przypadły gościom do gustu. Dyrektor Generalny FAO Qu Dongyu szczególnie upodobał sobie naszą wątróbkę. - opowiada Karolina Witt

 To nie jedyny sukces Gospodyń z Kobylnicy Ruskiej w tym roku- Panie zdobyły tytuł Laureata w Konkursie dla Kół Gospodyń Wiejskich Małżonki Prezydenta RP zajmując drugie miejsce w województwie podkarpackim a latem ponownie będą reprezentować region w Festiwalu Kolska od Kuchni.

Komentarze   

Mateusz
0 # Mateusz 2022-05-18 12:33
Kolska od Kuchni czy Polska od Kuchni?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem |
Krzysztof Kaiser
-1 # Krzysztof Kaiser 2022-05-18 13:57
Cytuję Mateusz:
Kolska od Kuchni czy Polska od Kuchni?


Potwierdzam. Szukałem tego festiwalu pod tą nazwą i nie ma ;-) Przeczytajcie proszę tekst przed publikacją na przyszłość bo teraz ,,Kolska od kuchni" a wcześniej pisaliście pierwotnej wersji innego artykułu, że ostatnia niedziela to był 12 maja ;-)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem |
polak2010
0 # polak2010 2022-05-18 21:48
Brawo dla Szanownych Pan z KGW macie ogromny talent kulinarny, już próbowałem waszej kuchni ,,palce lizać"
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem |

Dodaj komentarz

Pamiętaj o tym, że w internecie nie jesteś anonimowy.

To Ty odpowiadasz, za to, co piszesz – portal w żadnym przypadku nie ponosi odpowiedzialności prawnej za Twoje teksty. Przypominamy, również że dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum. Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy nie powinien się tu ukazywać zgłoś nam to: redakcja@zlubaczowa.pl.

Najbliższe wydarzenia