Przez złe nawyki marnujesz pieniądze na jedzenie - pozbądź się ich

Zmniejszenie rachunku za zakupy spożywcze jest łatwiejsze niż myślisz, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo, że popełniasz w kuchni kilka powszechnych, ale łatwych do naprawienia błędów.

Nie przygotowujesz posiłków

Wspieranie lokalnych restauracji jest świetne i nikt nie neguje okazjonalnego zamawiania jedzenia na wynos, ale gotowanie w domu to duża oszczędność pieniędzy. Chociaż usługi dostarczania posiłków są wygodne, to - podobnie jak jedzenie na wynos - mogą kosztować pięć razy więcej niż ugotowanie tego samego posiłku w domu. Planowanie posiłków oszczędza czas i pieniądze, ponieważ pozwala uniknąć zgadywania, co zjesz. Oznacza to, że rzadziej będziesz sięgać po drogie, dania na wynos lub kupować pod wpływem impulsu https://esomed.pl/dlaczego-nie-moge-schudnac/

Zapominasz o jedzeniu, które już masz

Warto regularnie robić remanent kuchennej spiżarni, lodówki i zamrażarki, żeby sprawdzić, co się zestarzało i wymaga zużycia, a następnie zaplanować posiłek lub posiłki z tych składników. Pomocne może być również obracanie artykułów w lodówce i zamrażarce z tyłu na przód, aby przypomnieć o ich wykorzystaniu, albo przechowywanie ich w przezroczystych lub wyraźnie oznaczonych pojemnikach z datą przydatności. Możesz też wyznaczyć jeden dzień w tygodniu jako dzień czyszczenia spiżarni, w którym przygotowujesz posiłki z tego, co masz pod ręką.

Wyrzucasz resztki

Od łodyg grzybów, przez końcówki marchewek, aż po skrawki selera - te warzywa może nie trafią do Twojego obiadu, ale na pewno można z nich zrobić domowy bulion, który będzie kosztował grosze. Po prostu schowaj je do zamrażarki w dużej torbie i kiedy uzbierasz sporą ilość, zrób bulion warzywny, który możesz wykorzystać do zup, chili i sosów. Unikaj używania skrawków warzyw krzyżowych, takich jak brokuły czy brukselka, ponieważ mogą one nadawać gorzki smak.

Jesz głównie białka zwierzęce

Dieta oparta na produktach roślinnych jest o 22 do 34% tańsza niż inne diety. Białka pochodzenia zwierzęcego, takie jak stek czy ryba, należą do najdroższych pozycji na liście zakupów, więc kupowanie i przygotowywanie w kuchni większej ilości białek pochodzenia roślinnego, takich jak soczewica czy tofu, jako zamienników niektórych posiłków, może z pewnością przyczynić się do zmniejszenia tygodniowego rachunku za zakupy https://esomed.pl/jak-nie-przytyc-po-diecie/

Wyrzucasz rzeczy zbyt szybko

Wyrzucanie takich rzeczy jak jogurt czy sałata, bo pilnie przestrzegasz terminu przydatności do spożycia, to przepis na niepotrzebne marnowanie jedzenia i zbędne wydatki. Producenci używają datowania produktów spożywczych, aby poinformować konsumentów, kiedy jedzenie w ich kuchni jest najwyższej jakości i ma najlepszy smak, a nie kiedy jest bezpieczne do spożycia. W rezultacie, o ile nie ma widocznych oznak zepsucia, takich jak kwaśne mleko czy plamy pleśni na chlebie, nie musisz pozbywać się żywności, gdy miną daty zapisane w kalendarzu.

Dodaj komentarz

Pamiętaj o tym, że w internecie nie jesteś anonimowy.

To Ty odpowiadasz, za to, co piszesz – portal w żadnym przypadku nie ponosi odpowiedzialności prawnej za Twoje teksty. Przypominamy, również że dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum. Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy nie powinien się tu ukazywać zgłoś nam to: redakcja@zlubaczowa.pl.

Najbliższe wydarzenia