Czy kawa jest zdrowa? Poznaj jej właściwości
Kawa to jeden z najchętniej wybieranych napojów na świecie, spożywany każdego dnia przez miliony osób. Tak duża popularność sprawiła, że wokół niej narosło wiele mitów, a badacze zainteresowali się jej wpływem na ludzki organizm. Czy kawa jest zdrowa? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule!
Najważniejsze właściwości kawy
Kawa (https://www.coffeedesk.pl/kawa/) zawiera szereg związków, które działają korzystnie na zdrowie. Oto kilka jej najważniejszych właściwości, które mogą Cię przekonać, że mała czarna powinna na stałe zagościć w Twojej diecie.
Źródło cennych antyoksydantów
Kawa jest bogata w antyoksydanty. Pomagają one zwalczać wolne rodniki w organizmie, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak nowotwory.
Wsparcie pracy mózgu
Kofeina zawarta w kawie ma pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy – może zwiększać czujność, poprawiać koncentrację oraz podnosić poziom energii. Jak się okazuje, regularne spożywanie małej czarnej może również obniżać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson.
Poprawa funkcji fizycznych
Kofeina pobudza produkcję adrenaliny, co może poprawić wydolność fizyczną. Właśnie dlatego wielu sportowców sięga po kawę przed treningiem – może ona zwiększyć wydolność i zapewnić dodatkowy zastrzyk energii. Do tego jest zdrowszym zamiennikiem przedtreningówek.
Wsparcie w walce z niektórymi chorobami
Badania sugerują, że osoby pijące kawę mogą być mniej narażone na rozwój cukrzycy typu 2, chorób wątroby (w tym marskości) oraz niektórych rodzajów nowotworów.
Tu warto jednak podkreślić, że – jak zresztą we wszystkim – kluczowy jest umiar. Nadmierne spożycie kofeiny może prowadzić do problemów z sercem, bezsennością czy nadpobudliwością. Optymalna dawka to około 3-4 filiżanek dziennie, w zależności od indywidualnej tolerancji na kofeinę.
Co jest lepszym wyborem – kawa ziarnista czy mielona?
Na rynku znajdziesz kawę ziarnistą i mieloną. Czy któraś z nich jest zdrowsza? Poniżej rozwiewamy wątpliwości!
Kawa ziarnista, którą kupisz np. w Coffeedesk: https://www.coffeedesk.pl/kawa/rodzaj/ziarnista/, to najpopularniejszy wybór wśród prawdziwych kawowych koneserów. Nie bez powodu – świeżo zmielone ziarna zachowują więcej olejków eterycznych, które odpowiadają za głęboki smak i bogaty aromat kawy. Do tego pozostają świeże na dłużej.
Z kolei kawa mielona jest wygodniejsza i szybsza w przygotowaniu, ale ma jedną wadę: może tracić swoje cenne właściwości w krótszym czasie niż jej ziarnisty odpowiednik. W procesie je mielenia dochodzi do utleniania, a co za tym idzie – kawa stopniowo traci swój smak i aromat. Jeżeli mimo wszystko nie chcesz rezygnować z mielonej mieszanki, koniecznie przechowuj ją w szczelnym opakowaniu i zużyj jak najszybciej po otwarciu.
Kawa nie tylko do picia. Jak jeszcze wykorzystać ją w kuchni?
Chcesz wykorzystać do maksimum cenne właściwości prozdrowotne kawy? Nie ograniczaj się wyłącznie do jej picia. Zamiast tego dodawaj ją do deserów, np. lodów, tiramisu czy ciast, w których idealnie zrównoważy słodkie nuty. Równie świetnie sprawdza się jako składnik sosów i marynat, zwłaszcza w połączeniu z mięsem oraz takimi przyprawami jak czosnek i chilli.
Artykuł sponsorowany