Desery na zimno


Kiedy za oknem świeci słońce, a temperatura przekracza 25 stopni Celsjusza, chętnie sięgamy po orzeźwiające napoje z dodatkiem mięty. Gorącą kawę i herbatę zamieniamy na mrożone wersje, a gorące zupy na chłodniki. Desery podawane na zimno to świetny sposób na chwilę ochłody. Podpowiadamy, jakie produkty warto jeść latem.

Lody i sorbety – idealne na upalne dni

Klasyczne lody, sorbety i desery idealnie sprawdzają się w upalne dni. Możesz wybrać zarówno wersje w kubeczkach, jak i w wafelku. Jeżeli masz ochotę na wspomnienie letnich wyjazdów nad Bałtyk – wybierz lody amerykańskie. Mocno zmrożone, dwusmakowe świderki można dostać teraz w każdym mieście. Ich smak z pewnością przywoła miłe wspomnienia. Równie popularne są lody włoskie – puszyste, mniej zmrożone, ale równie smaczne. Stanowią ciekawą bazę do tworzenia innych deserów. Można je dowolnie wzbogacać o świeże owoce, wafelki, ciasteczka czy frużeliny. Warto postawić na produkty, które maszyny do produkcji lodów przygotują w odpowiedniej temperaturze. Dzięki temu możesz być pewien, że ich smak będzie niepowtarzalny.

Swoją popularność zyskały również lody rzemieślnicze,  wytwarzane ze świeżego mleka. Przyrządzane są wedle własnej receptury lokalu. Swoją konsystencją i bogactwem smaków zachwycają rzesze klientów. Stanowią dobrą bazę do deserów, shake’ów czy nawet koktajli. Ręcznie produkuje się również sorbety. To nic innego, jak zmrożone, zblendowane owoce – zdrowa alternatywa dla klasycznych, mlecznych lodów.

Desery prosto z lodówki

Sernik na zimno to propozycja, która jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale także smaczna i lekka. Spód deseru stanowią zwykle herbatniki, na które wylewa się masę wykonaną z jogurtu greckiego, mascarpone i twarogu. Całość musi stężeć w lodówce przez kilka godzin. Deserem, który również zapewni ochłodę, jest galaretka. Jej przygotowanie jest szybkie, można dodać świeże owoce lub zrobić sos z ich mrożonych wersji. Fani słodkich smaków z pewnością docenią kołderkę z bitej śmietany i czekoladowej posypki. Deserem, który można zjeść prosto z lodówki, jest także tiramisu. Potrzebne będą biszkopty, serek mascarpone, jajka, likier Amaretto, kubek czarnej kawy i trochę cukru. Samo wykonanie jest szybkie i opiera się na warstwowym przekładaniu biszkoptów masą. Żółtka jaj uciera się z cukrem, a następnie dodaje serek. Białka ubija się na sztywną pianę i dodaje do masy z cukrem, delikatnie mieszając. Biszkopty zamoczone w kawie połączonej z odrobiną likieru układa się w pucharkach lub na blaszce, a następnie przekłada masą. Górną warstwę posypujemy kakao dla smaku. Całość podaje się po stężeniu w lodówce.

Chłodne desery i napoje to świetna propozycja na upalne dni. Zaskocz swoich gości i przygotuj smaczne przekąski, idealne do mrożonej kawy. Desery lodowe w uroczej kawiarni czy szybkie ochłodzenie na deptaku z lodem w rożku – od Ciebie zależy, na jakie rozwiązanie postawisz. Zapewnij sobie ochłodę w upalne dni!

PRZECZYTAJ TAKŻE:

REKLAMA: