Sprawdź, jakie wymogi powinna spełniać odzież gastronomiczna. Każdy restaurator powinien to wiedzieć!
- Szczegóły
- Kategoria: Porady
- Opublikowano: wtorek, 15, październik 2019 11:13
Branża gastronomiczna cechuje się specyficznym rytmem pracy oraz wymaganiami klientów. Goście nie przychodzą do restauracji tylko dobrze zjeść, ale też miło spędzić czas w doborowym towarzystwie... albo dopiąć szczegóły ważnego interesu. Cały personel musi im stworzyć odpowiednie warunki, do czego potrzeba stosownego wyposażenia. Właściwy strój dla kucharzy i obsługi kelnerskiej stanowi istotny element całości, jakiego kierownictwo lokalu absolutnie nie może zaniedbać.
Osoby pracujące na kuchni muszą mieć zapewnione bezpieczeństwo, wygodę, higienę
Komplet odzieży gastronomicznej powinien składać się z minimum 5 elementów:
- czapka kucharska – nakrycie głowy zapobiega przypadkowemu wpadaniu włosów do talerzy. Rodzaj czapki pomaga również odróżnić stanowiska zajmowane przez poszczególne osoby w hierarchii, a ponadto kucharz w charakterystycznej „budyniówce” pozytywnie wpływa na wizerunek restauracji wśród klientów.
- koszula/bluza kucharska – prawdopodobnie najważniejsza część stroju. Nie tylko nadaje mistrzowi kuchni należytej powagi, ale też chroni przed poparzeniami. Jak tłumaczą przedstawiciele firmy Berendsen, tego typu odzież gastronomiczna najczęściej powstaje z bawełny i poliestru. Dzięki temu wydatnie spada ryzyko odniesienia poważniejszych obrażeń przy pracy, a zarazem skóra może dość swobodnie oddychać, zapewniając należyty komfort.
- fartuch gastronomiczny – jego rodzaj zależy od wykonywanych zadań. W pobliżu grilla, piekarnika bądź otwartego ognia przyda się termoodporna powłoka, a przy zmywaku: warstwa nieprzemakalna. Obowiązkowym elementem fartuchów kucharskich są kieszenie na notes, długopis czy najmniejsze, podręczne przybory (np. termometr).
- spodnie kucharskie – ich zadania są analogiczne do bluzy/koszuli. Tutaj warto zwrócić uwagę na gumkę w pasie, dzięki której spodnie szybko się zakłada i nie trzeba ich poprawiać w trakcie pracy. Przydają się także dodatkowe kieszenie.
- buty kucharskie – wygodne, a zarazem eleganckie. Trzewiki, sandały lub półbuty przeznaczone dla gastronomii powinny cechować się odpornością na wszelkie czynniki zewnętrzne oraz antypoślizgową podeszwą. Nie wolno zapominać o wkładkach zapobiegających rozwojowi bakterii i właściwościach antystatycznych.
Profesjonalną odzież gastronomiczną równie dobrze możesz zakupić, co wynająć u zewnętrznej firmy
Restauratorzy muszą także pamiętać o utrzymaniu ubiorów wszystkich pracowników w należytej czystości. Spora część z nich zobowiązuje swoich podwładnych do dbania o strój służbowy – jednak domowa pralka nie zawsze będzie w stanie poradzić sobie ze wszystkimi zabrudzeniami. Dlatego warto zwrócić uwagę na ciekawą alternatywę, jaką jest outsourcing odzieży gastronomicznej. Cała logistyka związana z ubraniami przenosi się do zewnętrznej firmy, co pozwala oszczędzić sporo przestrzeni, czasu, a także pieniędzy. Poza tym kierownictwo restauracji ma stały dostęp do najwyższej jakości wyposażenia dla swoich pracowników. Praktycznie nie ma możliwości, żeby nagle zabrakło czystych strojów w odpowiednim rozmiarze.
Pamiętaj o tym, że w internecie nie jesteś anonimowy.
To Ty odpowiadasz, za to, co piszesz – portal w żadnym przypadku nie ponosi odpowiedzialności prawnej za Twoje teksty. Przypominamy, również że dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum. Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy nie powinien się tu ukazywać zgłoś nam to: redakcja@zlubaczowa.pl.