ZLUBACZOWA.PL - Informacje z Lubaczowa, powiatu lubaczowskiego

Sprawdź, jakie wymogi powinna spełniać odzież gastronomiczna. Każdy restaurator powinien to wiedzieć!


Branża gastronomiczna cechuje się specyficznym rytmem pracy oraz wymaganiami klientów. Goście nie przychodzą do restauracji tylko dobrze zjeść, ale też miło spędzić czas w doborowym towarzystwie... albo dopiąć szczegóły ważnego interesu. Cały personel musi im stworzyć odpowiednie warunki, do czego potrzeba stosownego wyposażenia. Właściwy strój dla kucharzy i obsługi kelnerskiej stanowi istotny element całości, jakiego kierownictwo lokalu absolutnie nie może zaniedbać.

Osoby pracujące na kuchni muszą mieć zapewnione bezpieczeństwo, wygodę, higienę

Komplet odzieży gastronomicznej powinien składać się z minimum 5 elementów:

  1. czapka kucharska – nakrycie głowy zapobiega przypadkowemu wpadaniu włosów do talerzy. Rodzaj czapki pomaga również odróżnić stanowiska zajmowane przez poszczególne osoby w hierarchii, a ponadto kucharz w charakterystycznej „budyniówce” pozytywnie wpływa na wizerunek restauracji wśród klientów.
  2. koszula/bluza kucharska – prawdopodobnie najważniejsza część stroju. Nie tylko nadaje mistrzowi kuchni należytej powagi, ale też chroni przed poparzeniami. Jak tłumaczą przedstawiciele firmy Berendsen, tego typu odzież gastronomiczna najczęściej powstaje z bawełny i poliestru. Dzięki temu wydatnie spada ryzyko odniesienia poważniejszych obrażeń przy pracy, a zarazem skóra może dość swobodnie oddychać, zapewniając należyty komfort.
  3. fartuch gastronomiczny – jego rodzaj zależy od wykonywanych zadań. W pobliżu grilla, piekarnika bądź otwartego ognia przyda się termoodporna powłoka, a przy zmywaku: warstwa nieprzemakalna. Obowiązkowym elementem fartuchów kucharskich są kieszenie na notes, długopis czy najmniejsze, podręczne przybory (np. termometr).
  4. spodnie kucharskie – ich zadania są analogiczne do bluzy/koszuli. Tutaj warto zwrócić uwagę na gumkę w pasie, dzięki której spodnie szybko się zakłada i nie trzeba ich poprawiać w trakcie pracy. Przydają się także dodatkowe kieszenie.
  5. buty kucharskie – wygodne, a zarazem eleganckie. Trzewiki, sandały lub półbuty przeznaczone dla gastronomii powinny cechować się odpornością na wszelkie czynniki zewnętrzne oraz antypoślizgową podeszwą. Nie wolno zapominać o wkładkach zapobiegających rozwojowi bakterii i właściwościach antystatycznych.

Profesjonalną odzież gastronomiczną równie dobrze możesz zakupić, co wynająć u zewnętrznej firmy

Restauratorzy muszą także pamiętać o utrzymaniu ubiorów wszystkich pracowników w należytej czystości. Spora część z nich zobowiązuje swoich podwładnych do dbania o strój służbowy – jednak domowa pralka nie zawsze będzie w stanie poradzić sobie ze wszystkimi zabrudzeniami. Dlatego warto zwrócić uwagę na ciekawą alternatywę, jaką jest outsourcing odzieży gastronomicznej. Cała logistyka związana z ubraniami przenosi się do zewnętrznej firmy, co pozwala oszczędzić sporo przestrzeni, czasu, a także pieniędzy. Poza tym kierownictwo restauracji ma stały dostęp do najwyższej jakości wyposażenia dla swoich pracowników. Praktycznie nie ma możliwości, żeby nagle zabrakło czystych strojów w odpowiednim rozmiarze.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

REKLAMA:


Dodaj komentarz

Pamiętaj o tym, że w internecie nie jesteś anonimowy.

Nie obrażaj, nie używaj przekleństw i nie pomawiaj. To Ty odpowiadasz, za to, co piszesz – portal w żadnym przypadku nie ponosi odpowiedzialności prawnej za Twoje teksty. Przypominamy, również że dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum. Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy nie powinien się tu ukazywać zgłoś nam to.

Ostatnio dodane

Najbliższe wydarzenia

Na sygnale

Ostatnio dodane

W obiektywie

HOME | REKLAMA | PATRONAT MEDIALNY | | POLITYKA PRYWATNOŚCI | REGULAMIN FORUM| KONTAKT |                                                               

ZLUBACZOWA.PL to blog informacyjny. Właściciel nie jest związany z żadnym wydawnictwem.