Domowy jogurt kokosowy – jak zrobić?

Nie jesteś przekonana do jogurtów smakowych dostępnych w sklepach? Zrób jogurt kokosowy w domu! Podpowiadamy, jak to zrobić i z czym go łączyć.

Jogurt to produkt mleczny, po który z chęcią sięgamy, traktując go jako zdrową i pożywną przekąskę,  smaczne śniadanie, a nawet kolację. Dlaczego? Z całą pewnością dlatego, że jest lekki, a zarazem zapewnia uczucie sytości. Wystarczy, że połączymy go z dowolnymi dodatkami – sezonowymi owocami, musem owocowym, płatkami zbożowymi lub kawałkami czekolady. W ten sposób dosłownie w kilka chwil możemy przygotować smaczny i sycący posiłek.

Choć z założenia jogurty powinny być zdrowe, pozbawione szkodliwych substancji konserwujących, okazuje się, że nie zawsze tak jest. Na sklepowych półkach nie brakuje produktów, które ze zdrowiem mają niewiele wspólnego. Dlatego warto pokusić się o samodzielne przygotowanie pysznego jogurtu, np. o smaku kokosa. Podpowiadamy, jak zrobić jogurt kokosowy krok po kroku.

Jak zrobić jogurt kokosowy?

Do przygotowania jogurtu kokosowego będziemy potrzebować:

1 łyżki miodu (miód możemy zastąpić ksylitolem),

250 ml gorącej wody,

200 g kremu kokosowego,

1 łyżki naturalnego, ekologicznego jogurtu (ewentualnie 2 kapsułek suplementu diety zawierającego dobry probiotyk).

Wykonanie:

Do kielicha blendera dodajemy krem kokosowy, miód oraz gorącą wodę. Wszystko razem dokładnie blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na ok. 15 min. Po upływie tego czasu sprawdzamy temperaturę masy – nie powinna ona przekraczać 45°C. Jeśli będzie zbyt wysoka, masę zostawiamy na kolejne 10 min do wystygnięcia (nie powinna być jednak niższa niż 35°C – w razie konieczności dolewamy odrobinę gorącej wody).

Następnie dodajemy jogurt naturalny lub wybrany probiotyk i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany jogurt przelewamy do wyparzonego uprzednio termosu (górna granica nie powinna przekraczać ok. 1-2 cm brzegu termosu, gdyż na skutek procesu fermentacji na powierzchni jogurtu mogą tworzyć się bąbelki), zakręcamy i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie jogurt kokosowy jest gotowy do spożycia.

Smaczne wariacje z jogurtem kokosowym w roli głównej

Samodzielne przygotowanie jogurtu kokosowego to propozycja dla wszystkich tych, którzy cenią sobie naturalne i zdrowe jedzenie. Domowy jogurt kokosowy nie zawiera bowiem żadnej niepożądanej substancji, która mogłaby w sposób niekorzystny wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie. Dzięki temu stanowi świetną bazę do przygotowywania smacznych i pożywnych posiłków. Jogurt kokosowy możemy potraktować jako samodzielną przekąskę, którą z powodzeniem możemy zabrać jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Możemy też wykorzystać go do przyrządzenia smacznego deseru. W związku z tym, że smak kokosa bardzo dobrze łączy się ze smakiem gorzkiej czekolady, jogurt kokosowy możemy podać z wiórkami czekoladowymi, np. z dodatkiem rodzynek lub orzechów. Wierzch deseru możemy posypać wiórkami kokosowymi, które dopełnią jego wygląd i smak. Jogurt bardzo dobre połączenie smakowe z pewnością stworzy też z owocami, zarówno sezonowymi, jak i egzotycznymi.

Dodaj komentarz

Pamiętaj o tym, że w internecie nie jesteś anonimowy.

To Ty odpowiadasz, za to, co piszesz – portal w żadnym przypadku nie ponosi odpowiedzialności prawnej za Twoje teksty. Przypominamy, również że dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum. Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy nie powinien się tu ukazywać zgłoś nam to: redakcja@zlubaczowa.pl.

Najbliższe wydarzenia