Rolnicy dziękowali za plony w Opace [ZDJĘCIA]

fot. gminalubaczow.pl
fot. gminalubaczow.pl

fot. gminalubaczow.pl

1 września br. w Opace odbyły się gminno-dekanalne dożynki, które dzięki dużemu zaangażowaniu samorządu Opaki i współpracy z samorządem Dąbkowa zaliczyć można do wyjątkowo udanych. Mieszkańcy obydwu sołectw zadbali, aby wioski były bogato przyozdobione, a dożynkowe umajenia wzbudzały zainteresowanie przybyłych gości.

Uroczystości rozpoczęła msza święta dziękczynna za zebrane plony w kościele filialnym pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Dąbkowie, pod przewodnictwem Dziekana Dekanatu Lubaczowskiego ks. Andrzeja Stopyry. Następnie korowód dożynkowy przemaszerował na plac przy świetlicy wiejskiej w Opace, gdzie nastąpił obrzęd zakończenia żniw w wykonaniu Zespołu Śpiewaczego „Niespodzianka”; obrzęd dzielenia chlebem; wystąpienia okolicznościowe, oraz część artystyczna. Na uczestników święta czekał także kiermasz kulinarny oraz rękodzieła; konkursy dla dzieci i dorosłych; dla najmłodszych przygotowano plac zabaw, a także animacje, gry i zabawy. Wieczorną zabawę dożynkową uświetnił zespół „Chromatic Plus”.

Podczas dożynek przeprowadzono konkurs na „Najpiękniejszy wieniec dożynkowy”, do którego zgłoszono 21 wieńców.

Komisja w składzie:

  1. Krystyna Trojanowska – Przewodnicząca Komisji -etnograf, emerytowany pracownik Centrum Kulturalnego w Przemyślu
  2. Janusz Mazur – Kustosz Muzeum Kresów w Lubaczowie
  3. Anna Pryjma – Przedstawiciel ARiMR w Lubaczowie

wytypowała następujących zwycięzców:

I miejsce – KGW Załuże
II miejsce – KGW Szczutków
III miejsce – KGW Antoniki

Przyznano także dwa wyróżnienia, które przypadły KGW Opaka oraz KGW Basznia Dolna.

Do drugiego z przeprowadzonych konkursów pn.: „Najlepszy chleb” zgłoszeń dokonały 23 podmioty.

Wypieki oceniała Komisja w składzie:

  1. Krzysztof Zieliński – Przewodniczący Komisji, regionalista, redaktor kulinarny
  2. Natalia Kornak – Przedstawiciel ODR  w Boguchwale
  3. Janina Furgała – gospodyni domowa, członkini Zespołu Śpiewaczego Niespodzianka

Istotnymi kryteriami branymi pod uwagę przy wytypowaniu najlepszego chleba było: zastosowanie tradycyjnej receptury, wygląd, aromat, smak, oraz struktura w przekroju. Miejsca na podium zajęli:

I miejsce – KGW Krowica Hołodowska, za chleb wiejski na zakwasie z posypką koprową
II miejsce – Klub Seniora w Załużu, za chleb pszenno-żytni na zakwasie
III miejsce – KGW Szczutków, za chleb pszenno-żytni

Wyróżnienia przyznano KGW w Lisich Jamach i KGW w Wólce Krowickiej.

Zdjęcia: gminalubaczow.pl

IMG_9601.jpgIMG_9606.jpgIMG_9612.jpgIMG_9650.jpgIMG_9669.jpgIMG_9684.jpgIMG_9690.jpgIMG_9694.jpgIMG_9709.jpgIMG_9711.jpgIMG_9717.jpgIMG_9737.jpgIMG_9764.jpgIMG_9767.jpgIMG_9827.jpgIMG_9829.jpgIMG_9836.jpgIMG_9907.jpgIMG_9936.jpgIMG_9960.jpgIMG_9961.jpg

Źródło gminalkubaczow.pl


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
Secured & Audited by: Security Audit Systems

PRZECZYTAJ TAKŻE:

REKLAMA: