Konkurs kulinarny podczas Festiwalu Dziedzictwa Kresów

fot. festiwalkresow.plfot. festiwalkresow.pl

Jednym z najważniejszych elementów Festiwalu Dziedzictwa Kresów są konkursy kulinarne, które każdego roku cieszą się ogromnym zainteresowaniem, a ich zwycięzcy renomą i uznaniem. Zachęcamy więc do zgłaszania swojego uczestnictwa do konkursu „Kresowe Jadło” oraz „Konkursu na najlepszą potrawę regionalną na bazie miodu”.

Mając na względzie bogactwo, różnorodność i obfitość tradycyjnych potraw charakteryzujących poszczególne środowiska lokalne, kierując się tradycją regionu – niematerialnym dziedzictwem kulturowym – nośnikiem której są ludzie i ich pamięć, a także sięgając do tradycji kulinarnych powiatu lubaczowskiego, będącego częścią Kresów Wschodnich, chcemy przywrócić i nadać należne miejsce kuchni kresowej. Kuchni czerpiącej z bogactw natury (lasów, jezior, rzek, płodów ziemi) oraz z wiedzy i dziedzictwa różnych społeczności, które przenikały się nawzajem, ale nie stapiały, tworząc tradycyjną kuchnię kresową, dziś często zapomnianą. Zatem zachęcamy do odnalezienia i przypomnienia przepisów potraw tradycyjnych, często niewyszukanych, lecz jakże smacznych, kuchni naszych babć i prababć, która była kuchnią mądrą z wielu względów tj. pożywną, prostą, wykorzystującą dostępne produkty. Liczymy, że konkurs kulinarny pozwoli nam oraz Państwu na kultywowanie naszego dziedzictwa kulinarnego. - zachęcają do wzięcia udziału organizatorzy

Organizatorami konkursu są: Marszałek Województwa Podkarpackiego i Wójt Gminy Lubaczów, a współorganizatorem Centrum Kulturalne w Przemyślu.

Konkurs przeprowadzony będzie w 2 kategoriach:
– kategoria A – Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia,
– kategoria B – podmioty prowadzące działalność gastronomiczną – restauracje, gospodarstwa, agroturystyczne itp.

Uczestnicy konkursu przygotowują do oceny jedną potrawę nawiązującą do tradycji Kresów. Oceny potraw dokona Kapituła Konkursowa, powołana przez organizatorów w dniu 6 sierpnia 2017 r. Uczestnikom konkursu, których potrawy zdobyły najwyższą liczbę punktów zostaną wręczone nagrody, wyróżnienia i pamiątkowe dyplomy.

Zgłoszenia do konkursu można składać osobiście w Gminnym Ośrodku Kultury w Lubaczowie (ul. Wyszyńskiego 25), Urzędzie Gminy Lubaczów (ul. Jasna 1, pok. 14 – sekretariat Urzędu, fax: 177173655, na adres e- mail: gancarzjan@op.pl lub za pośrednictwem poczty na wyżej wymienione adresy.

Gmina Lubaczów i Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Rzeszowie zapraszają również Koła Gospodyń Wiejskich do udziału w konkursie kulinarnym ”Najlepsza potrawa regionalna na bazie miodu”, który odbędzie się dnia 06 sierpnia 2017 r. w Baszni Dolnej, w ramach „Festiwalu Dziedzictwa Kresów”. Danie konkursowe powinno być przygotowane z wykorzystaniem jednego z niżej wymienionych miodów, wpisanych na listę Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi m.in.:
1. Podkarpacki miód spadziowy,
2. Lubaczowski miód wielokwiatowy leśny,
3. Lubaczowski miód lipowy.

Oceny dokona Kapituła Konkursowa powołana na potrzeby Konkursu „Kresowe Jadło”. Dla zwycięzców przewidziano atrakcyjne nagrody.

Terminy zgłaszania podmiotów do obu konkursów kulinarnych upływa 25 lipca 2017 r.
(liczy się data wpływu).

Więcej informacji dostępnych jest w Regulaminie konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło” w ramach „Festiwalu Dziedzictwa Kresów” oraz Regulaminie konkursu kulinarnego pn. „Najlepsza potrawa regionalna na bazie miodu”.

Dodaj komentarz

Pamiętaj o tym, że w internecie nie jesteś anonimowy.

To Ty odpowiadasz, za to, co piszesz – portal w żadnym przypadku nie ponosi odpowiedzialności prawnej za Twoje teksty. Przypominamy, również że dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum. Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy nie powinien się tu ukazywać zgłoś nam to: redakcja@zlubaczowa.pl.

Najbliższe wydarzenia